Tri doše Ayurvedik medicine

7 načina na koji Ayurveda medicina poboljšava zdravlje: niži krvni pritisak, manje stresa i jos mnogo toga
June 27, 2018
ALI NE ZABORAVITE, LEK ZA VAŠE BOLESTI STE VI, OD VAS ZAVISI…..
August 15, 2018
Ayurveda je sistem prirodnog lečenja star preko 5000 godina. Nastala je u Veda kulturi Indije, i smatra se jednom od najstarijih metoda lečenja. Ayurveda medicina se zasnova na principu da postoje 3 „doše“ (energije): Vata, Pitta i Kapha i da bolesti nastaju kada dodje do dispalansa ove tri energije.

Osnovni cilj Ayurveda medicine da pomogne ljudima da žive dug, zdrav i balansiran život, bez potrebe za lekovima i operacijama. Sama reč „ayurveda“ na Sanskrit jeziku ima značenje „nauka života ili život zasnovan na znanju“.

Kako alternativni načini lečenja postaju popularniji, ayurveda medicina doživljava procvat i počinje ozbiljno da se koristi svuda u svetu. Iako se narodi Indije već vekovima oslanjaju na ovu metodu da bi lečili sve od problema sa varenjem do neplodnosti.

c Bilje koje se koriste u Ayurveda medicini zajedno sa jogom i meditacijom se pokazao kao dobar kućni lek za akne, hroničan zatvor i hronični umor.

Da li je Ayurveda medicina delotvorna?

Korisnici Ayurveda medicine se služe umerenom ishranom, promenom životnog stila, oslobadjanjem stresa i raznim biljnim preparatima da iscele različite vrste problema tako što će vratiti telo u balans. Uopšteno, veruje se, da bolest i patnja dolaze kada su tri doše (osnovne životne energije: Vata, Pitta i Kapha) neuravnotežene.

Ayurveda medicina kaže da su svi jedinstveni u vidu ravnoteže izmedju te tri vrste energije (ili ličnosti). Svako ima nešto od vata, pitta i kapha energije u njihovoj ličnosti, ali najčešće jedna ili dve dominiraju- i ovo u principu odredjuje tip tela, apetit, nivo energije, raspoloženja i navike. Svaka doša ima fizičke i emotivne karakteristike koje korisnici Ayurveda medicine koriste da opišu nečiji tip tela i ličnosti.

Za razliku od Zapadne medicine koja se vodi sistemom jedan lek za sve pacijente i ne uvidja rezličitost izmedju pacijenata, Ayurveda razmatra te različitosti pre nego što se preporuči terapija.

Centar za Reumatske bolesti u Pruni (Indiji) opisuje kao: „Svako ljudsko biće je minijaturni model univerzuma. U ovom modelu, svaka materija i dinamika energija (doša) prirode definišu zdravlje i bolest, i medicinsku vrednost neke supstance (biljne ili mineralne). Korišćenjem Ayurvedik medicine (ishrana, životni stil i Panchkarama) cilj je održati ravnotežu doše... terapija je krojena prema individualnoj konstituciji pacijenta (poznatom kao Prakruti)“.

Tri doše Ayurvedik medicine

Time što ćemo izbalansirati sve tri doše- i time što nećemo dopustiti da jedan tip postane preterano dominantniji, a drugi da budu ignorisani- postaje lakše da se prebrodi stres, zdravo hrani, da se prihvate promene i održe veze.

Dva najbitnija aspekta vraćanja revnoteže u ovoj vrski medicine je postati svestan prirodnog ritma tela i sinhronizovati stil života sa prirodom i njenim cikličnim promenama. Ovo znači da treba uskladiti vaš nivo aktivnosti, odabir hrane, san i tako dalje sa delom dana, sezonama, i za žene čak i sa menstrualnim ciklusom. Na ovaj način ayurveda može da olakša stres, i povrati zdrav dnevni ritam a to ima pozitivan efekat na sve od hormona do apetita.

Da bi vam vratio doše u balans i odredio način ishrane, koje biljke treba da koristite i kako da se odmarate korisnik ayurvede će razgovarati sa vama o vašoj istoriji bolesti, proveriće vam puls, reflekse, kožu, desni i jezik, i može vas pitati o snu i o vašim vezama sa drugim ljudima. Svi ovi faktori pomažu korisniku ayurvede da sazna vašu primarnu došu, i zatim da shvati koji delovi doša su van ravnoteže.