Kašljete, kijate, šmrčete? Svrbe vas nos, oči i uši? – Alergija na ambroziju.

ALI NE ZABORAVITE, LEK ZA VAŠE BOLESTI STE VI, OD VAS ZAVISI…..
August 15, 2018
Imunitet i Mahat – Prim dr. Nina Rajčić
November 30, 2018
 
Kašljete, kijate, šmrčete? Svrbe vas nos, oči i uši? Ne brinite, niste prehlađeni. To je alergija na ambroziju!

Na pragu smo jeseni i velikih promena u prirodi ali i u nama. Ne zaboravite da smo deo te prirode i da se neosetno menjamo sa klimatskim promenama, dužinom dana i noći, da se pripremamo za drgačiji način ishrane, metabolizam i odevanje. Pred nama su drugačije životne i mentalne obaveze koje prate nastupajuće godišnje doba, a za sve to potrebna nam je velika količina energije kako bi smo održali ravnotežu I odbranu u svom telu, metabolizam, detoksikaciju i rad našeg imunog sistema.

Brz tempo života uslovio je da sve manje pažnje posvećujemo sebi u održanju I negovanju svoga zdravlja. Od spoljašnjih faktora značajno utiču izloženost osobe alergenima, aerozagađenju, infekcijama (posebno virusnim), kao i način ishrane (manjak vitamina C, manjak magnezijuma, veći unos soli, brza hrana sa aditivima i nezasićenim masnim kiselinama).

Kod odraslih pacijenata, između 40. i 64. godine, alergijska kijavica je najčešće udružena sa astmom. Čak više od 85 odsto obolelih od astme istovremeno ima i alergijski rinitis. U odnosu na vreme od pre dvadeset godina broj obolelih je skoro udvostručen, sa tendencijom daljeg rasta. Registruje se sve veći procenat promena I pojave bolesti kod mlađe populacije, a jedna od takvih je povećanje alergiske reakcije na polen cvetnica, trava I korova. Za poslednjih 30 god procenat se uvećao I do 150% što predstavlja ozbiljan problem ne samo pojedinaca već I društva.

Ovo je period kada cvetaju korovi, naročito ambrozija, kada se grupišemo na poslu u kolektivima, školi, kada započinju novi zadaci, a stižu i novi virusi, pa je potrebno misliti na prevenciju radno aktivnih, a naročito starijih i hroničnih bolesnika, na kvalitet života. Kako se pripremiti I suprostaviti ovim promenama, kako imuni sistem uravnotežiti I uz što manje propisane terapije postići najbolje rezultate.
 
 

Znate li šta je polenska alergija?

To je alergija disajnih puteva prouzrokovana osetljivošću na polene. Prolećna i letnja vrsta nastaju uglavnom zbog polena drveća i trava a jesenja koja počinje oko sredine avgusta i traje do polovine oktobra ili ranih mrazeva obično je prouzrokovana polenom korova.

Koji su simptomi polenske alergije?

Zapaljenje, svrab, suzne oči, zapušen nos ili curenje iz nosa, svrab nosa, očiju, nepca i grla, napadi kijanja koji nastupaju iznenada i traju od nekoliko minuta do nekoliko časova. Infekcije sinusa obično su vezane za polensku alergiju. U nekim slučajevima astma može nastupiti u toku sezone polenske alergije.

Kako nastupa polenska alergija na ambroziju?

Ona nastupa udisanjem polena. Kod nekih ljudi udahnuti polen (alergeni) posle dužeg dejstva stvaraju antitela u organizmu. Stvaranje ovih antitela može trajati mesecima ili godinama. U toku ovog perioda nema nikakvih simptoma. Ali kad se stvori dovoljan broj ovakvih antitela koja prouzrokuju osetljivost, ponovni kontakt tkiva sa polenom, polensku alergiju.

Kod preosetljivih osoba, u kontaktu sluzokože nosa sa uzročnim alergenom, dolazi do oslobađanja određenih supstanci, među kojima je najvažniji histamin. Delujući na krvne sudove, glatke mišiće i žlezde, histamin izaziva kijanje u seriji, curenje vodenastog sekreta iz nosa, blokadu i svrab nosa, ali i svrab očnih kapaka i suzenje očiju. Ovo stanje, sa reakcijama na očima, predstavlja simptome alergijskog rinokonjunktivitisa. Zavisno od toga da li ima ometanja sna, dnevnih i sportskih aktivnosti, rada i učenja, alergijska kijavica može biti blaga, srednje teška i teška. Najveća koncentracija polena je od 6h ujutru do 13h upodne. Alergija na ambroziju nije zarazna ali se smatra naslednom I od nje obolevaju podjednako oba pola.
 
 
Jedan od najdelotvornijih preparata od ponuđenih na našem tržištu uz propisanu oficijelnu terapiju (antihistaminici I kortikosteroidi) je dodatak ishrani, tinktura od 25 najldelotvornijih biljaka pod nazivom MAHAT.

Zašto baš tinktura i zašto MAHAT?

Osnovne karakteristike tinktura i biljnih formula: – prave se po originalnoj recepturi – proizvodnja u domaćoj radinosti. – potpuno zdravo organsko bilje. – najdelotvornije formule,neverovatno snaznog i efektivnog dejstva. – nema apsolutno nikakvih stetnih efekata.

Tinkture u suštini predstavljaju tečne ekstrakte biljaka.One su koncentrisani biljni preparati gde su lekoviti sastojci biljaka… izvađeni u tečnom obliku.Za pravljenje tinktura koristi se alkohol koji se dodaje vodi.Pravljenje tinktura alkoholom je metod star hiljadama godina i koriste ga svi ozbiljni herbalisti na svetu. Alkohol se koristi zato što se najvažniji lekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge bio-hemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu.

Postoje brojne prednosti tinktura….
-Tinkture su mnogo jače i koncentrovanije od čaja. Samo 2-3 kapi tinkture jednake su, čak jače od cele jedne šolje čaja.Upravo iz ovakvih razloga je konzumiranje samih tinktura preko potrebno kod saniranja zdravstvenih problema jer ko bi uspeo da popije tolike silne količine čaja dnevno, to je apsolutno nemoguće (napominjemo da su pocetne doze tinkture 60 kapi dnevno, u 2x puta na dan,pa vi sad proracunajte sami…)

Lekoviti sastojci tinkture mogu se lakše svariti i asimilovati nego same sirove biljke ili biljne kapsule, naročito ako je varenje kod čoveka loše. Lekoviti sastojci tinkture ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Alkohol, takođe, održava tinkturu i znatno produžava rok trajanja, gotovo na neograničeno. Što tinktura duze stoji nekorišćena to je njen sam efekat odnosno dejstvo mnogostruko veće. Za one koj insistiraju i imaju averziju prema samom alkoholu (mada se radi o minornim količiinama kao npr. u osvezivaču daha ili tome sl.) postoji veoma jednostavno rešenje,svoju dozu tinkture ukapate u vreo čaj ili prelijete ključalom vodom i sav alkohol će da ispari.
 

Cvetanje ambrozije u punom je jeku! Sprečite dosadno curenje nosa, svrab, peckanje i suzenje očiju, kašljanje, kijanje i oticanje sluznice. Probajte prirodne kapi Mahat i ponovo uživajte u životu!

 
Za Vas pripremila Prim. Dr. Nina Rajčić