AYURVEDA – NAUKA O ŽIVOTU

Stop letnjim prehladama
May 6, 2018
Prim dr. Nina Rajčić vas pita: KAKO STE, JESTE LI UMORNI?
June 15, 2018

AYURVEDA - NAUKA O ŽIVOTU

Reč Ayurveda na sanskritu (starom hindu jeziku) znači AJUS život u celovitosti i VEDA znanje ili nauka.

Ayurveda je tradicionalni medicinski sistem Indije, najstariji je sistem prirodne medicine na svetu i predstavlja prvu nauku o umu i telu.
Ayurveda pruža celovit, individualan pristup prevenciji bolesti što uključuje bavljenjem zdravljem na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou.

Ayurveda je nauka o životu.

BENEFITI AYURVEDE

1.Dobar balans tela kroz zdravu ishranu
2.Promena načina života-uvođenje pozitivnih navika
3.Otpuštanje stresa
4.Vraćanje tela u balans
 
Ayurveda insistira na holističkom pristupu hroničnim bolestima koji se bavi ljudskim duhom, telom, ponašanjem i okolinom. Ayurveda primenjuje klasičan sistem pulsne dijagnostike koji se lako primenjuje u savremenim uslovima.
Glavni naglasak u ayurvedskoj terapiji jeste na obnovi fiziolške ravnoteže celog organizma, što maksimalno jača naše mehanizme samoisceljenja. U okviru ove terapije radi se na holističkom pristupu pacijentu gde se radi na četiri glavna područja: na duhu, telu, ponašanju i sredini. U praktikovanju ayurvede koriste se određene mentalne tehnike u tretmanu bolesti, za redukovanje stresa i razvoj mentalnog potencijala (meditacija i psihološka podraška).
Na fizičkom nivou ovaj pristup uključuje korišćenje određenog režima ishrane, vežbe i korišćenje suplementacije- dodataka ishrani kao biljna terapija i postupak pančakarma koji predstavlja postupak pročišćavanja celog organizma koji uključuje masaže lekovitim uljima i terapija herbalizovanom parom. Odgovarajući režim ishrane se sprovodi u cilju uspostavljanja fiziološke ravnoteže.
Ayurveda je preteča savremenog trenda” personalizovane medicine”, danas sve prisutniji u okviru konvencionalne zapadne medicine. Princip je da hrana, lekovi, ponašanje i životni stil mogu posedovati terapeutsko dejstvo za jednu osobu, ali će se razlikovati od onih za druge pojedince, što zavisi od individualne psihofiziološke strukture ličnosti i konstitucionalnog tipa.
 

ŠTA DOVODI DO DISBALANSA U NAŠEM TELU?

Povećan stres, umor, preopterećenost svakodnevnim problemima, zagađenost vazduha - sve ovo utiče na naše zdravlje. Kada um i telo nemaju snage da se izbore sa negativnim uticajem okoline tada dolazi do pojave raznih zdravstvenih tegoba ili bolesti. Nedostatak znanja o tome kako da se usaglasimo sa prirodom, njenim ciklusima, sa promenom koje donose smene godišnjih doba, o fizičkoj aktivnosti primerenoj našem konstitucionalnom tipu, pravilnoj ishrani i optimalnim dnevnim navikama, takođe može da dovede do raznih zdravstvenih problema.

CILJ AYURVEDE - USPOSTAVLJANJE ŽIVOTNOG BALANSA!

NA KOJI NAČIN USPOSTAVLJAMO BALANS?

1.Naše dnevne aktivnosti usaglašavamo sa prirodnim ciklusima. Stvaranje pozitivnih navika.
2.Učimo kako da smanjimo uticaj stresa na um i telo. Vežbe meditacije i relaksacije.
3.Izbalansirana ishrana koja je prilagođena nama.Korišćenje određenih dodataka ishrani(biljni preparati) kako bi unapredili naše zdravlje.
4.Fizičke aktivnosti su veoma važne za naše zdravlje.

Šta je najbolje za mene i moje zdravlje?

Postoji puno faktora koji utiču na um i telo u toku dana i njihovo dejstvo se obično preklapa. Razvojem unutrašnjeg sklada uma i tela počinjemo da intuitivno donosimo pravilne odluke, koje su u skladu sa našom prirodom. Samo osluškujte svoje telo. Naša unutrašnja inteligencija spontano prepoznaje šta nam je potrebno za balansiran, zdrav život i blagostanje.